4 عامل مخرب حواس پرتی

4 عامل مخرب حواس پرتی
حواس پرتی فقط یکی از راه هایی است که مغز برای کنار آمدن با رنج پیدا می کندو اگر این واقعیت را بپذیریم ، تنها راه منطقی کنترل حواس پرتی این است که یاد بگیریم ناراحتی خود را کنترل کنیم.
اما این ناراحتی از کجا حاصل می شود؟ در حال حاضر ما در امن ترین سالم ترین و تحصیل کرده ترین و مردم سالار ترین زمان در تاریخ بشریت زندگی می کنیم اما با این حال باز هم بخش هایی از روح و روان ما کاری می کند تا به دنبال فرار از چیزهایی باشیم که درون ما آشوب می کند ولی خوشبختانه با درک اینکه این نوع نارضایتی درون ما نهادینه شده میتوانیم آرام بگیریم .
متاسفم اما این احتمال وجود دارد که من و شما هرگز از کل زندگی مان راضی نباشیم البته گاهی دوره هایی از احساس لذت به وجود می آیند اما ویژگی ذاتی این نوع خوشبختی ها و لذت ها ناپایدار بودن آن است و پس از قرن ها تکامل من و شما مغزی داریم که کم و بیش همواره نزدیک به حالت نارضایتی قرار دارد.
اما اینکه مغزمان به این شکل برنامه ریزی شده دلیل ساده ای دارد آن هم اینکه اگر رضایت و لذت دائمی بودند شاید برای رفتن به دنبال منافع و پیشرفت های بیشتر انگیزه پایینی وجود داشت.
عوامل روانشناختی که ما را به سمت حواس پرتی هدایت می کند و می تواند علیه ما به کار گرفته شود :
بی حوصلگی:
گاهی دانستن اینکه افراد برای فرار از بی حوصلگی حاضر هستند دست به چه کارهایی بزنند شوکه کننده است ،پژوهش ها نشان می دهد که افراد انجام دادن هر کاری را به فکر کردن ترجیح می دهند حتی اگر کاری که انجام می دهند به اندازهای ناخوشایند باشد که در حالت عادی حاضر باشند برای دوری از آن پول بپردازند.
خطای منفی نگری:
پدیده ای که در آن رویدادهای منفی پررنگ تر هستند واز رویدادهای خنثی یا مثبت توجه بیشتری می طلبند. این نوع منفی نگری خیلی زود در زندگی شروع می شود به طوری که محققان بر این باورند که وقتی خاطرات بدرا به یاد می آوریم آسوده تر از وقتی هستیم که خاطرات خوب را به یاد می آوریم.
نشخوار ذهنی:
به معنای مقایسه منفعلانه بین شرایط کنونی با شرایط مطلوبی که محقق نشده است یاتمایل به فکر کردن درباره تجربیات بد یا فکر کردن به چیزهایی که میخواهید ولی ندارید. این ویژگی به صورت بالقوه مفید است ولی میتواند بدبخت مان کند به صورتی که با فکر کردن به اتفاقات بد گذشته و روش اصلاح آن شاید بتوان ریشه خطا ها را پیدا کرد و آنها را تکرار نکرد.
سازگاری با لذت:
این عامل مخرب تر از سه عامل دیگر است ،یعنی تمایل برگشت سریع به کمترین میزان رضایت بی توجه به اینکه در زندگی چه اتفاقی برای مان می افتد. قطعا تمام رویداد هایی که فکر میکردیم ما را خوشحال تر می کنند در واقع این کار را نمی کنند یا دست کم به مدت طولانی این کار را نمی کنند .
در نتیجه :
به طورپیش فرض نارضایتی و ناراحتی به مغزمان حکم می رانند ولی به جای اینکه ما را مغلوب سازند می توانیم از آن ها استفاده کنیم تا به ما انگیزه بدهند.
این نارضایتی مسبب پیشرفت ها و اشتباهات گونه ی بشر است برای مهار کردن نیرویش باید این ایده نادرست را کنار بگذاریم که اگر شاد نیستیم پس طبیعی نیستیم این تغییر در طرز تفکر همان اندازه که می تواند آزار دهنده باشد می تواند به طرز باورنکردنی آزادی بخش هم باشد.
در آخر مدیریت زمان مدیریت رنج است حواس پرتی ها زمان ما را هدر می دهند و اگر می خواهیم حواس پرتی را مهار کنیم باید یاد بگیریم با ناراحتی کنار بیاییم.
کتاب: ذهن حواس جمع | نویسنده: نیرایال – جولیلی | ناشر: نشر آموخته | ترجمه: فاطمه علیپور تنگسیری
آنچه را می توان بعد از بیست سال تجربه آموخت، مطالعه صحیح در یک ساعت به ما می آموزد
چقدر این پست برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز / 5. تعداد آرا:
اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
دیدگاهتان را بنویسید